Een complete verhuisgids: checklist, kosten en tips

De Bresser is uw partner voor lokale, nationale en internationale verhuizingen.

Verhuizen: wat komt er allemaal bij kijken?

Een verhuizing is voor de meeste mensen een ingrijpende gebeurtenis waar veel bij komt kijken. Het gaat niet alleen om het verplaatsen van je spullen van de ene naar de andere plek, maar naast de fysieke verhuizing moeten er natuurlijk ook een hoop andere zaken geregeld worden. Bij De Bresser zullen wij er alles aan doen om het verhuizen voor jou zo plezierig mogelijk te laten verlopen. In deze complete verhuisgids vind je dan ook een checklist en tips voor jouw verhuizing!

Vragen of offerte? Neem contact met ons op

Neem direct contact op

Heeft u vragen of wilt u een offerte? Neem dan contact met ons op en wij helpen u binnen 24 uur.

Offerte particulier

Wat kost verhuizen eigenlijk?

Bij het plannen van een verhuizing is het belangrijk om te kijken wat je zelf doet en wat je uit handen geeft. De Bresser is gespecialiseerd in zowel kleine als grote verhuizingen, of het nu gaat om enkele meubelstukken of een complete inboedel. Je kunt kiezen voor een verhuizing in 1 dag, waarbij je spullen worden ingeladen en afgeleverd op dezelfde dag, maar je kunt er ook voor kiezen om je spullen in opslag te nemen. Als je bijvoorbeeld aan het verbouwen bent of de sleutel nog niet hebt, is dit ook een handige optie. Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het bepalen van de prijs van een verhuizing. Om een gerichte prijsindicatie te geven, kun je het beste een offerte aanvragen via onze website. Wij maken dan een plan op maat, zodat jij precies weet waar je aan toe bent. Meer informatie over wat verhuizen eigenlijk kost, kun je vinden in ‘Kosten van een verhuizing: wat bepaalt de prijs?’

Gebruik deze checklist en tips om je goed voor te bereiden op je verhuizing

Aan de hand van een checklist kun je je goed voorbereiden op je verhuizing. Wij hebben voor jou een aantal punten op een rij gezet, gesorteerd per fase in het verhuisproces. Er zijn bijvoorbeeld een aantal zaken die je ruim van tevoren kunt regelen. Denk bijvoorbeeld aan het doorgeven van je nieuwe adres bij verschillende personen en instanties, zoals:

  • Familie, vrienden, kennissen en buren
  • Werkgever en collega’s/zakenrelaties
  • Energieleverancier en waterbedrijf in je regio
  • Provider van je mobiele telefoonabonnement
  • Tandarts, huisarts, fysiotherapeut en andere medisch specialisten
  • Abonnementen op kranten, magazines en dagbladen
  • Lidmaatschappen bij verenigingen, zoals de wegenwacht en bibliotheek
  • Verzekeringsmaatschappij en je bank
  • Fitness, sportclub en andere (sport)verenigingen

Andere zaken die je ruim van tevoren kunt regelen, hebben met name te maken met het verzamelen van informatie over je nieuwe huis. Hierdoor ben je goed voorbereid op de verhuizing en kom je op het moment dat je er daadwerkelijk gaat wonen niet voor verrassingen te staan. Het gaat hierbij vooral om praktische zaken die handig zijn om te weten voordat je in het huis trekt. Uiteraard is het verstandig om plaats, straat, huisnummer en postcode (of het tijdelijke bouwkavelnummer) ergens te noteren, zoals bijvoorbeeld in je telefoon. Hierdoor heb je deze gegevens altijd bij de hand. Heb je een huis gekocht? Dan is het belangrijk om op tijd een bouwkundige keuring te regelen. In sommige gevallen is dit verplicht. Daarnaast is het slim om bouwtekeningen met afmetingen van alle ruimtes in het huis en de tuin op te vragen, zodat je een duidelijk overzicht hebt van de woning.

Overige informatie die belangrijk is om te verzamelen is:

  • Wat is het energielabel van je nieuwe huis en welke maatregelen kun je nemen om energieverbruik terug te dringen?
  • Werkt de stroomvoorziening en wat is de locatie van alle stopcontacten?
  • Is er een aansluiting op het gasnet en/of is er een voorziening voor elektrisch koken?
  • Waar zijn de aansluitpunten en plaatsen voor de koelkast, diepvriezer, vaatwasser, wasmachine en droger?
  • Is er een onderhoudscontract op de c.v. installatie?
  • Waar bevindt zich de televisieaansluiting?
  • Is er glasvezel tot in de meterkast?
  • Zijn er parkeervoorschriften bij de woning?

Dan is het tijd om weer wat praktische zaken te regelen. Bij het kopen van een huis is het nu belangrijk om de overdrachtsdatum te bepalen en indien nodig een afspraak te maken met de notaris en de bank. Wanneer je huurt, moet je je huurcontracten en automatische betalingen voor je huidige huis opzeggen. Vervolgens spreek je een verhuisdatum af met je verhuizer. Wat wil je laten doen? Wat verhuis je zelf? Welke meubels en spullen wil je achterlaten of doorverkopen aan de nieuwe bewoners van je huidige woning? Check ook even de parkeergelegenheid bij je nieuwe woning: als er ontheffingen nodig zijn, dan kan jouw verhuizer dit regelen voor de verhuisdag. Ook als je een verhuislift nodig hebt, kan dit door je verhuizer geregeld worden. Als laatste is het handig om ruim van tevoren te kijken of je verhuisverlof aan kunt vragen bij je werkgever. Vaak is dit opgenomen in je CAO.

 

We komen dichter bij de verhuizing! Dingen die je 2 tot 4 weken voordat je gaat verhuizen kunt regelen zijn:

  • Geef je adreswijziging door bij de gemeente. Het is verplicht om dit 4 weken vóór of uiterlijk 5 dagen na de verhuisdatum te doen
  • Regel de aan- en afsluiting van je energievoorziening en de internetverbinding
  • Regel de benodigde verzekeringen voor je nieuwe woning en/of inboedel
  • Controleer of de voorzieningen in de nieuwe woning voor wasmachine, droger, vaatwasser en fornuis werken
  • Controleer of de geplande verhuisdatum nog steeds haalbaar is

Nu komt de verhuizing echt in zicht. Het is logisch dat deze periode wellicht wat stressvol is, maar wees kalm! Met deze checklist ben je goed voorbereid op de verhuisdag. Om de laatste twee weken voor de verhuizing goed te besteden, kun je bijvoorbeeld de opvang voor kinderen en/of huisdieren regelen voor op de verhuisdag. Je kunt ook alvast je buren of je eventuele huisbaas informeren dat je gaat verhuizen.

Start op tijd met inpakken en noteer alle afspraken met leveranciers in je agenda om het overzicht te behouden.

De allerlaatste dagen voor de verhuizing zijn aangebroken. Je pakt de laatste dozen in, maar vergeet ze niet te labelen! Zo voorkom je dat er chaos ontstaat. Natuurlijk is het ook belangrijk om je nieuwe woning netjes te kunnen betrekken: regel de afvoer van grof vuil, huisvuilcontainers en/of de groenbak en maak je huis schoon. Zet in de koelkast alvast wat (opwarm)maaltijden en voldoende drinken en tussendoortjes, zodat je meteen iets kunt pakken zonder een uitgebreide maaltijd te hoeven koken. Ook kun je de parkeerplaats bij de nieuwe woning alvast vrijhouden, zodat het makkelijker verhuizen wordt. Controleer vervolgens de laatste afspraken met je verhuizer om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen!

En daar is ‘ie dan: de grote verhuisdag! Uiteraard is het belangrijk om de wekker op tijd te zetten, zodat je fris en fruitig aan de dag kunt beginnen. Pak de laatste dingen in en berg kostbaarheden zoals geld, sieraden en bankpasjes veilig op. Zorg ervoor dat je alle sleutels van fietsen, de auto etc. bij elkaar hebt. Ook belangrijk: neem de laatste meterstanden op en draai de hoofdkraan van water dicht. Gas en elektra kun je het beste niet afsluiten, want deze zijn nodig voor de verwarming. Vervolgens controleer je het huis op achtergebleven spullen, sluit je alle deuren en ramen zorgvuldig af en zorg je voor de sleuteloverdracht aan je huisbaas, de makelaar of de nieuwe bewoner. Op naar je nieuwe woning!

Het einde is in zicht!

Wat een geregel, zo’n verhuizing! Ook bij aankomst in je nieuwe woning moeten er meteen dingen geregeld worden. Als je tijdens de verhuizing al zoveel mogelijk direct op de juiste plaats (laat) zet(ten), scheelt dat later een hoop gesjouw. Dozen kun je het best in een hoek van de kamer opstapelen en vervolgens één voor één uitpakken. Tip: maak zo snel mogelijk één kamer bewoonbaar en hang slaapkamergordijnen op als deze meegenomen zijn. Zo slaap je de eerste nacht in ieder geval in een donkere kamer. Daarnaast is het handig om lampen zo snel mogelijk op te hangen en wasmachine, koelkast en vriezer aan te sluiten. Ook niet te vergeten: test de deurbel! Het zou zonde zijn als jouw visite voor de deur staat te wachten terwijl de bel het niet doet. Heb je na de verhuizing nog vragen en/of opmerkingen of wil je graag dat al het inpakmateriaal wordt opgehaald? Dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de verhuizers van De Bresser!

 

Dan als laatste: maak kennis met de buren, de school, sportclub en andere verenigingen. Want; beter een goede buur dan een verre vriend!

Ontvang nu ook uw offerte via onze videochat

Plan een video chat

Laat ons uw huis zien

Ontvang een offerte